Takahisa Fujinami: “A un 30 vegades Campió del Món, poc cal ensenyar‑lo”

Ha començat la temporada i, després de la primera parada, xerrem amb el nou Team Manager de l’equip Repsol Honda de Trial, Takahisa Fujinami.

Ara, al seu nou càrrec, i amb moltes novetats, Takahisa Fujinami està satisfet de l’inici de temporada: liderant el Mundial X-Trial i amb un doblet Bou-Marcelli a Madrid.

La primera pregunta és obligada: Estàs còmode en aquesta nova ocupació?

“Sí! Estic molt content de desenvolupar aquest nou càrrec de Team Manager!”

Com han estat aquests quatre mesos al teu nou càrrec després de penjar les botes com a pilot?

“De fet, ja sabia com funciona l’equip, després de vint-i-cinc anys aquí, ja el conec força, crec. També sabem com funcionen els campionats, els entrenaments, què pensen els pilots… Tot això són coneixements que ja sabíem, però per mi el que és nou és l’organització de tot l’equip i la logística, especialment. Cal establir contacte amb les federacions, amb els promotors dels campionats, amb els sponsors… Tot això encara és nou per a mi, però a poc a poc ens anem adaptant”.

Ja ha començat el primer campionat de la temporada, el X-Trial. Quin balanç fas després de les quatre primeres curses?

“Ja sabíem que Toni Bou estaria molt fort, però el que no sabíem era el seu rendiment amb la nova moto, amb un motor de més cilindrada. Jo la vaig estar portant la temporada passada, l’hem millorat durant la pretemporada i el resultat ha estat molt bo: de les quatre curses, el Toni les ha guanyat totes i només ha cedit una volta de vuit. De Gabriel sabíem també que té el nivell per ser allà dalt, com va demostrar a Madrid. Això de la primera carrera van ser els nervis que el van trair, i a Barcelona, ​​per poc no passa a la segona ronda. Ell encara té molt per aprendre. Jo intentaré ensenyar-li tot el que pugui. De moment, el rendiment dels dos pilots de l’equip al X-Trial és molt bo”.

“Amb 26 anys d’experiència al Mundial, crec que sí que li puc ensenyar com aprendre a concentrar-se mentalment per afrontar les carreres”

Com a expilot, potser són més importants els consells que pots donar a Gabriel Marcelli que a Toni Bou, no?

“Què pots ensenyar a un 30 vegades campió del món? Poc, molt poca cosa, la veritat. Però sí a Gabriel. Ell vol millorar per ser un futur campió del món. Amb 26 anys d’experiència al Mundial, crec que sí que li puc ensenyar com aprendre a concentrar-se mentalment per afrontar les carreres. Tècnica té ara només falta millorar una mica alguns aspectes”.

Has comentat un aspecte tècnic sobre l’evolució de la moto. Tu has portat el nou motor que ara porten Toni i Gabriel. La Montesa continua evolucionant?

“El principal és que en haver de competir encara contra els dos temps, aquests tenen alguns avantatges sobre les 4T, i nosaltres hem de seguir evolucionant per poder competir en una certa igualtat tècnica”.

El primer campionat de la temporada ha estat el X-Trial, amb alguns canvis al reglament. Què et semblen?

“En allò que no estem d’acord és en la selecció de pilots, crec que ningú no ho entén, perquè Gabriel Marcelli s’ha quedat fora de la primera cursa després de ser segon l’any passat a Barcelona i acabar quart del X-Trial el 2021. D’altra banda, és més o menys com l’any passat”.

La propera cursa és la de l’inici del Campionat d’Espanya de Trial a Arteixo, on hi participarà Marcelli. L’any passat va guanyar la seva primera prova a la màxima categoria. Què n’esperes al Nacional?

“L’any passat vaig acompanyar-lo a les dues últimes curses per saber també com era el Campionat d’Espanya i Gabriel va guanyar una i va ser tercer a l’altra. El CET és força diferent dels Mundials Indoor i Outdoor, és força mental, també, a més de físic, amb més zones i més temps de carrera. Esperem que aquest any pugui lluitar per ser campió d’Espanya perquè el nivell el té”.

En poc més d’un mes començarà el Mundial de TrialGP i ho farà a Espanya. Què et planteges per a l’equip a l’Outdoor?

“Doncs Toni defensarà el títol, és clar. I esperem que Gabriel pugui complir l’objectiu d’acabar entre els tres primers, i si pot guanyar alguna carrera, millor! Un doblet seria fantàstic!”

La prova del Mundial al Japó finalment es va suspendre però al seu lloc s’hi ha afegit el GP d’Espanya. Com veus el calendari de TrialGP 2022?

Gairebé totes les curses del calendari d’aquest any seran de dos dies, això significa que seran molt físiques i caldrà estar en forma perquè, a més, tindrem dues curses durant el mes d’agost i està prevista molta calor. Serà una mica diferent. Normalment el Japó era al calendari, i pel COVID no hi podem anar, però aquest any també faltava la carrera d’Espanya. Finalment començarem el Mundial a Espanya i ens agrada molt. Tindrem una o dues curses cada mes i això vol dir que caldrà estar molt concentrat i preparat físicament”.

Com japonès, com veus que no hi hagi GP del Japó? Tu ets el principal reclam perquè els aficionats omplin Motegi. Qui omplirà el traçat nipó aquest any?

“Sí, és una llàstima que els darrers tres anys no hàgim pogut córrer a Motegi. I per mi, haver-me retirat de la competició sense poder-ho fer davant del meu públic, és una espina que tinc clavada. Espero poder fer-ho com a mànager, i espero que els pilots japonesos també segueixin competint. A més, cal no oblidar que som a casa d’Honda, i sempre és un honor poder anar-hi a córrer”.