Toni Bou: “M’encanta què faig i això és la clau de la motivació”

Toni Bou comença aquest divendres la setzena temporada a l’equip Repsol Honda, amb la primera cita del Mundial de X-Trial.

Toni Bou s’ha penjat les 30 medalles dels 30 títols de Campió del Món per analitzar com encara l’inici d’un nou Mundial. Serà a Niça, la primera de les sis proves puntuables del certamen sota sostre en què regna des del 2007. En els últims 15 anys, el pilot de l’equip Repsol Honda no ha deixat de sumar rècords i arriba a la prova francesa en plena forma.

T’hem vist a les xarxes socials que has incorporat tant la bicicleta com motocròs als teus entrenaments. Alguna raó especial t’hi ha portat?

“La veritat és que sempre ho he practicat i avui dia continua sent així. A les xarxes socials he aprofitat per poder ensenyar una mica més com són els meus entrenaments, però tota la vida ho he anat practicant. Depenent de l’època vaig una mica més bici que amb moto, o viceversa. La bici elèctrica és un complement molt bo per entrenar i l’enduro és una mica més perillós, així que intento practicar-lo una mica més fora del calendari del Mundial”.

Tens pensaments obsessius amb el número 31, el 32…?

“Per res. Ja hem aconseguit molt més del que ens pensàvem. Sí que és veritat que en arribar el trenta i poder-ho assolir en un campionat curt d’Andorra i Barcelona, ​​sí que va ser molta pressió. Però no crec que es pugui repetir una altra situació tan bonica per a nosaltres com va ser aconseguir el títol número trenta al Palau Sant Jordi. Anem tancant etapes de coses increïbles, que és una passada haver-les viscut, però, d’altra banda, també ens treuen pressió d’ara endavant”.

Un canvi important a la teva estructura per a aquesta temporada. Fuji ha passat de ser el teu company al teu cap d’equip. Com el veus en el seu nou rol?

“Estic molt content. Evidentment és el seu primer any i només fa dos mesos. Cal anar-hi a poc a poc, però en té moltes ganes. Tenim molt bona relació i això ajudarà, a més crec que és un equip molt potent. Ho veig com una cosa molt bona i crec que serà positiva per a l’equip”.

En un any de canvis estrenes també company d’equip, què ens pot dir de Gabriel Marcelli?

“Amb Gabri tenim relació des de fa anys, perquè no era dins de l’equip oficial, però sí a l’equip satèl·lit, amb Montesa Honda. És un pilot amb una projecció molt bona. Físicament és molt potent, treballa molt. Té totes les coses per arribar i crec que també s’ho mereix. Aquesta temporada, per a ell serà molt important”.

Parlem de motivació, que és sens dubte un dels teus punts forts durant tots aquests anys amb tants èxits, segueix aquesta motivació intacta 15 anys després?

“Intacta, és molt difícil perquè són molts anys i passen moltes coses, però aquest any començo físicament molt bé i això és el principal. A veure si arribem perfectes a la primera cursa, però pinta molt bé. Com sempre dic, m’encanta el que faig i això és la clau de la motivació, que el dia a dia no em costi i que vagi amb ganes a les carreres”.

Hi ha més nervis a la primera cursa de la temporada o a l’última?

“Depèn del que et juguis. La primera sempre és una cursa amb molts nervis, però la darrera pot ser clau per a la temporada. Al final, tot el que hem competit ens ha ensenyat com fer-ho. Sabem que estar molt nerviosos no ajuda a assolir els objectius, així que espero controlar els nervis”.

Després dels 15 títols i tota la repercussió en mitjans dels teus èxits aquests anys, et reconeixen molt pel carrer?

“Evidentment que et coneixen molt més, però no deixa de ser un esport minoritari. Si hagués aconseguit això en una altra modalitat, seria una altra cosa. En el meu cas sempre dic que és a la perfecció, perquè la gent et coneix, et reconeix el que fas, sense arribar a angoixar, que crec que és el que pot arribar a molestar alguns esportistes a qui realment les masses no els deixen viure”.

Creus que el trial és en un bon moment, que té bona salut?

“És complicat. Els darrers anys, amb la COVID, ha estat un cop fort per a tots. És el moment d’intentar fer que aquest esport creixi. A veure si ara, amb el nou promotor, amb la FIM, que té moltes ganes de seguir millorant, intenten aprofitar aquesta baixada de la COVID que ha estat per a tots, per a totes les disciplines, per intentar recol·locar les coses que fallen i intentar millorar”.

Ve un bon planter darrere teu?

“Ve una bona quantitat de pilots joves, forts, amb moltes ganes… És molt difícil dir realment quants arribaran, però n’hi ha molts que apunten molt bé i això és positiu per al nostre esport”.

Què sols fer l’endemà d’una cursa?

“L’endemà a una cursa acostuma a ser un dia de descans, tret que tingui un calendari molt atapeït i que no tingui temps per preparar la següent cursa. Normalment és un dia per reflexionar de tot allò que ha passat, sigui bo o sigui dolent, i intentar millorar. I també per refrescar-te, descansar”.

Si poguessis definir el dia a dia de la teva vida en tants per cent, quant seria de trial, personal, gaudi, relax…?

“Desconnecto poc, però quan desconnecto sé desconnectar bé. Més d’un 50% sempre ho ocupa aquest esport. Després, et diria un 10 o un 15 ho dedico a la família, perquè és molt important, amb els amics més o menys el mateix, i ja està, la resta relax. Això sí, sempre intento gaudir al cent per cent, tant a sobre de la moto, com amb la família, amb els amics, amb tot”.