Viu el Macau GP des de dins amb Raül Torras

Raül Torras ha tornat a la Xina després de diversos anys sense córrer el Gran Premi, acompanyat d’un partner del nivell de NG BRAKES i finalitzant en vuitena posició.

El Circuit da Guia porta més de 50 anys acollint el Gran Premi de Macau, una prova única al món en què, durant quatre dies, competeixen motos i cotxes de fins a 7 classes diferents. Aquest circuit urbà, de 6,2 quilòmetres de longitud, és un dels més exigents del planeta, amb una amplada que va de 7 metres al punt més estret (a la forquilla Melco) fins als 14 metres a la zona més ampla ( just a la recta de meta).

L’absència d’escapatòries i la combinació de llargues rectes amb consecucions de corbes molt tancades el converteix en un traçat summament tècnic, en què els frens pràcticament no tenen descans. I en què no tots els motoristes s’atreveixen a competir. Raül Torras ha estat l’únic pilot espanyol que ha participat a la 69ª edició d’aquest GP, i ho ha fet amb els discos de NG BRAKES com els seus escuders. “És vital comptar amb partners de primer nivell i de garantia contrastada com NG BRAKES, posem les nostres vides a les seves mans”, assenyalava en referència a la perillositat intrínseca de les Road Races i de proves en circuits urbans com aquest.

Tot i arribar amb el dit “justet”, després d’haver-se sotmès a una operació recentment i no haver pogut completar la rehabilitació a temps, el de Girona ha signat un meritori vuitè lloc i ha acabat el cap de setmana amb molt bones sensacions, havent millorat constantment els seus temps.

El lema de NG BRAKES, “No Limits, Just Brake”, defineix a la perfecció l’essència d’aquest Macau GP, en què les frenades són notablement més crítiques que en altres circuits. Si de per si mateix, com assenyala Torras, una bona frenada és “crucial” per a la confiança d’un pilot, cosa que “es nota moltíssim en els temps per volta”, en el cas d’un circuit com aquest ho és molt més. En altres proves altament exigents, com el TT de l’Illa de Man o la North West 200, “tens frenades molt fortes, però després tens una llarga recta perquè els frens es refredin i recuperin”. Això no passa a la Xina. “Al meu entendre, Macau és molt crític i exigent amb els frens. No només per la frenada de Lisboa Corner, sinó també perquè a tota la zona de la Muntanya (de Lisboa Corner fins a la forquilla Melco) se’ls exigeix ​​moltíssim. La frenada de Lisboa és duríssima, obras gas fort a la sortida i tornes a frenar fort, tornes a obrir a la pujada de la Maternitat i tornes a frenar fort, inclines, obres gas i una altra cop frenes… És molt “stop & go” en marxes curtes. Els frens no tenen temps de refredar-se, pateixen molt de “fading”, i si no tens un bon equip de frens, et quedaràs sense. I, a banda de perdre la confiança, si et coles, te’n vas contra un mur… És el més crític de la moto en aquest circuit”, explica Raül Torras.

El català ho té clar; la frenada més complicada és precisament la de Lisboa corner: “és impressionant, de més de 300 km/h a menys de 60 km/h, en una frenada de més de 250 metres, entre murs de ferro ARMCO, amb una grada a vessar de gent i amb un marge d’error 0. És una frenada esgarrifosa”. L’expectació al voltant d’aquest gran premi, únic al món, és incomparable. Com bé assenyala Torras, “és espectacular. L’esdeveniment de Motorsport per antonomàsia a Àsia. Superbikes, FIA GTs, FIA WTCC, FIA F3, F4, Supercotxes… Fins a set classes de vehicles o competicions diferents, tot de caràcter internacional. Amb unes audiències milionàries. Les tribunes (amb preus de fins a 180 euros al dia) s’omplen fins a la bandera, el pàdoc està ple de VIPs, hi ha ambient per tot arreu, els casinos al màxim… Cal viure’l in situ. Tots els que han estat estan d’acord a dir que no hi ha esdeveniment de Motorsport més gran”.